Nederlands | English

Petra Timmer

                      
   (Foto: Frits Falkenhagen, Leiden)

Petra Timmer (1958) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het proefschrift Metz & Co – de creatieve jaren/Avant-garde en commercie.
Werkt reeds jaren als zelfstandig gevestigd conservator, tentoonstellingsmaker, onderzoeker en auteur. Vanaf midden jaren tachtig op projectbasis werkzaam voor tal van culturele instellingen in binnen- en buitenland. Initieerde en organiseerde tentoonstellingen in o.a. het Stedelijk Museum Amsterdam, het Institut Néerlandais in Parijs, de La Caixa, Spanje, IVAM Valencia, Erasmushuis Jakarta, Cooper Hewitt Museum, New York. Was als (beleids)onderzoeker, projectleider en publicist werkzaam voor onder andere het Instituut Collectie Nederland (ICN), Rijksmuseum Schiphol, de Sikkens Foundation, het Ministerie van WVC, de Premsela Stichting, Museumvereniging, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed enen verschillende uitgevers.
Was daarbij verantwoordelijk voor complexe projecten (vooral tentoonstellingen, publicaties, audio-visuele producties en congressen). Sinds 2007 mede-eigenaar van TiMe (Timmer & Meijer) Amsterdam. Sinds 2023 is Petra tevens als fellow researcher verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Petra Timmer is auteur van enkele monografieën en een groot aantal artikelen op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, collectiemanagement en cultuurbeleid. Een curriculum vitae en uitvoerige bibliografie zijn op aanvraag beschikbaar.
 
Specialismen: twintigste-eeuwse beeldende kunst en vormgeving, collectiebeleid, projectmanagement, mecenaat, kunst en commercie, bi- en multilaterale projecten en culturele uitwisselingen.

Binnen TiMe Amsterdam is Petra Timmer voornamelijk actief als adviseur, (kunsthistorisch)onderzoekster, auteur, redacteur en projectleider.

contact: